keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Jouluihminen fiilistelee taas


Meidän joulu

Tänään, huomenna ja ylihuomenna(!) on luvassa lunta, on sitä odotettu. Kehtaan myöntää, että olen sen kunniaksi kuunnellut joululauluja. Rakastan joulua, se on koko kuluneen vuoden kohokohta! Koko perhe kokoonnutaan yhteen, vanhempani, mun velikin on kotona, kaikki kissat ovat koolla kuusen alla, sekä minä ja mun kulta, jonka tapasin Uutena Vuonna -09, äidinäiti tulee yleensä joulupäivänä kylään. 

Meidän joulu on aina ollut hyvin perinteinen, jouluun en vain kaipaa mitään uutta. No tietysti jotain tulee aina kokeiltua ruokarintamalla, mutta muuten mennään samalla kaavalla. Nyt tietysti joulu on hieman erilainen, kun en itsekään ole enää lapsi.  Kolmatta vuotta asun nyt poissa vanhempieni luota.  Senkin takia on niin mahtavaa olla yhdessä jouluna. Kai se niin on, että nuoren täytyy muuttaa pois kotoa, että tajuaa miten hyviä tyyppejä vanhemmat oikeasti ovat.Meidän vanhemmilla on aina joulukuusi ja me veljeni kanssa oikein vaaditaan, että se täytyy olla.:) Jokainen saa jotain lahjaksi, mutta sen olen nyt huomannut, että antaminen tuottaa erityisen paljon iloa. Se että saa rakkaitaan muistaa. Joka vuosi vanhemmat sanovat, että nyt otetaan lahjojen suhteen rauhallisemmin, ja silti äitini ostaa minulle aivan liikaa lahjoja, äidit, tiedättehän.. Sellaisia ne ovat. 

Joululeipomukset kuuluvat minun hommiini, ja kaikki luottavat siihen mitä on luvassa, toki niitä perinteitä ei unohdeta. Piparit, joulutortut ja joulupulla, niitä on joka vuosi.

Jouluna on tietysti kiva selailla uusia kirjoja, katsoa elokuvia perheen kanssa ja viettää aikaa yhdessä nauraen sekä hiljentyen. Meillä tämä kaikki on kyllä vielä iloisesti kateissa aattoaamuna. Tiestysti paljon yritetään tehdä etukäteen valmiiksi, mutta aikamoinen kaaos aattoaamuna vielä on, mutta aina kaikki on saatu enemmän tai vähemmän valmiiksi. Rauhoituttu on iltaan mennessä. Jos pitäisi sanoa, mikä joulussa on pahinta, niin vastaisin ehdottomasti se kaupoissa käynti. Joka vuosi aloitan sen aikaisemmin ja aikaisemmin, juuri siksi koska haluan välttää kaaosta mahdollisimman paljon. Veljeni on luultavasti töissä vielä aattoaamuna, joten kaikki sympatiani hänelle.


Joulu 2010

Aatto pitää sisällään lumiukon, joulukuusen koristelua, joulurauhan julistusta, riisipuuroa ja mehukeittoa kera mantelin, joulusaunan, joulumusiikkia, jouluaterian, viimeisiä jouluntoivotuksia, lahjojen antamista ja saamista, kahvia ja herkkuja mielin määrin. Jouluna tietysti käydään myös haudoilla muistamassa mm. isovanhempia. Käydään kylässä mieheni isovanhemmilla ja äidillä. Tietysti tänä jouluna olemme erityisen onnellisia siitä, että mieheni äiti on selvinnyt rintasyövästä ja minun äidinäitini on päässyt sairaalasta kotiin kaatumisen jälkeen ja pystyy jo kävelemään rollaattorin kanssa.

Tänään ajattelin myös aloittaa suunnittelemaan jouluruokia ja -leivonnaisia ihan paperille. Ainakin nyt melkein varmasti voin sanoa, että tulossa on perinteisten lisäksi, viikunahilloa juustojen kaveriksi, portviini-glögiä, punajuuri-aurajuustovuokaa, karpalo-suklaakahvikakkua, valkosuklaa-karpalokeksejä sekä puolukka-toffeepiirasta eli puoloffeeta. Miltäs kuulostaa?;) Aika ihanalta minusta!


4 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun vihdoin tuli talvi! Ja toivottavasti myöskin nyt pysyy.:) Näin kovaa pakkasta ei nyt sentään vielä olisi kaivattu, mutta ei parane valittaa. Parempi näin kuin ne loputtomat syyskelit.;)

  Nyt sitä saakin aloittaa jouluvalmistelut täydellä teholla, kun joulukuukin jo alkoi. Meilläkin joulua vietetään aina hyvin perinteisesti. Ja joulupöydän antimet ovat suurimmaksi osaksi sitä tuttua ja perinteistä, tietysti aina vähän jotain uuttakin tulee kokeiltua. Itsekin jo ruoka-leipomuslistaa kirjoittelin, ja listaltani löytyy myöskin viikunahillo ja karpalo-suklaakakku. Eilen ostin viikunat valmiiksi, ja ehkä tänään tulee jo hilloa keiteltyä. Ei sitä nykyään enää niinkään niitä lahjoja kaipaa, parasta joulussa on se kiireetön yhdessä olo ja jouluherkkuja notkuva pöytä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Toivottavasti on nyt valkoinen joulu ja myrskyiltä vältytään. Täällä on tällä hetkellä oikein kirkas sää ja -15 astetta pakkasta. Aika kylmältä tuntui eilen, kun ulkona olin, vaan parempi tämä kuin se vesisade, jota koko kesän ja syksyn piisasi..

   Eilen tein jo hedelmäkakun pakkaseen. Itsenäisyyspäivän tienoilla on meillä perinteisesti ruskeiden piparien teko. Karpalo-suklaakakunkin teen pakkaseen valmiiksi. Keksitkin voi tehdä hyvissä ajoin ja jemmata sitten.;) Viikunat ovat vielä kaupassa, mutta onneksi tässä on vielä aikaa..:) Kiireettömyyttä ja notkuvia pöytiä odotellessa..;)

   Poista
 2. Hahaa,kiva kuulla että jollain muullakin on siis äiti jolla lahjojen osto menee hiukan yli! :) Olen yrittänyt muistuttaa että lähenen jo uhkaavasti kolmeakymppiä että pitäisikö ne minun lahjamäärät siirtää vaikka veljeni lapsille. Mutta mukavaahan se on kun äiti aina muistaa,kaiken lisäksi aina kaikella oikeasti tarpeellisella. Taitaa tuntea minut aika hyvin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä.:) Hauskaa miten joka vuosi varsinkin iskä toteaa, että otetaan rauhallisesti lahjojen suhteen ja sitten äiti ostaa kauheasti kaikille lahjoja.;) Varsinkin siis kaikkea oikeasti hyödyllistä jota varmasti tulen tarvitsemaan ja josta olen jo koko vuoden haaveillut! Esim. viime jouluna sain kauan kaivatut lettupannun ja digitaalisen elintarvikevaa'an.:)

   Poista